Empanadas - smagfulde og lækre

Empanadas, også kaldet pirogger, er egentlig kødfyldte halvmåneformerede dejpakker, men empanadas lyder lidt mere indbydende i mine ører. Empanadas er perfekte til f.eks. frokost, picnic og til madpakken. Fyldet laver du bare efter eget valg, og er specielt godt fra en rest allerede tilberedt kød (oksekød, svinekød, kylling) og grøntsager, da fyldet skal være koldt inden tilberedning. Så smid endelig ikke noget mad ud og husk Stop Spild af Mad.

Det kan være lidt af en udfordring at forme en empanada, men øvelse gør mester, og så snart du har taget, går det rimelig snapt. Jeg er så heldig at have fået fat i en form, der gør det super nemt at forme og lave pakkerne i lige store størrelser. Formene kan købes på Amazon.Som sagt skal fyldet være koldt ved tilberedning. Så hvis du skal tilberede kødet først, vil jeg forslå, at du starter med det 3-4 timer før, så der er tid til afkøling. Nedenstående finder du et eksempel på kødfyld med oksekød. 

Ingredienser til ca. 30 stk. - husk økologisk så vidt muligt

Fyld
700 g hakket oksekød
2 store fintsnittede løg
2 spsk smør
3 revne gulerødder
2 finthakkede stilke bladselleri 
2 spsk olivenolie
2 tsk rødvinseddike
salt
friskkværnet peber
1/2 tsk cayennepeber 
1 tsk spidskommen
2 tsk røget paprika
friskrevet muskatnød (kan undlades)

Dej
1 kg hvedemel
250 g koldt smør
2 tsk groft salt
ca. 3 dl lunken vand

1 æg

Som tidligere skrevet laves kødfyldet først. Varm smør i en gryde og tilsæt løgene. Steg løgene ved svag varme i ca. 5 minutter til de er gyldne. Tag løgene op og kom kødet i gryden. Brun kødet, kom løgene tilbage i gryden og tilsæt grøntsagerne. Fordel ved omrøring, tilsæt resten af ingredienserne og smag til med salt og peber. Lad blanding stå ved svag varme i ca. 5 minutter under omrøring og stil kødet til afkøling i køleskabet.

Og så til dejen. Opløs saltet i det lunkne vand. Sigt melen og smuldr smør i. Saml dejen med saltvandet. Hæld lidt i af gangen til du har en flot og glat dej. Form dejen til en kugle og lad den hvile i køleskabet i en time.

Så kommer du til det sjove. Forming af de skønne empanadas. Del dejen i små kugler og rul dejen ud til de ca har en tykkelse på 2-3 mm. Drys med mel, så dejen ikke klistrer til bordet. Læg en en stor spiseskefuld kødfyld i midten. Fugt kanten med vand og fold til en halvmåne (hvis du ikke har en form). Fold eller rul kanten og tryk forsigtig med en gaffel. Det er vigtigt at din empanada er helt lukket, så saften fra kødet ikke siver ud. 

Læg dine empanadas på bagepapir i en bradepande. Pisk ægget og pensel. Bag i ovnen ved 225 grader i ca. 25 minutter. De er klar når overfladen har en gylden farve.

Velbekomme!

Kommentarer

Populære indlæg