Rubins restemad og gode råd fra Stop Spild Af Mad

Mangler du ofte inspiration til brug af dine rester? Så vil jeg foreslå at følge Rubins Restemad på Facebook. Du kan finde nemme opskrifter på de lækreste retter...

Jeg skal helt klart til at følge Rubins Restemad, som viser et stort arrangement. Godt gået..

For husk nu Stop Spild Af Mad. Her er et klip fra hjemmesiden:


Mindre madspild starter med dig
Al den mad, du køber og tilbereder, skal i munden og ikke i skraldespanden. At stoppe madspild er hverken kompliceret, dyrt eller besværligt. Her er tre dagligdags situationer, hvori du kan komme madspild til livs:


1. I supermarkedet: Indkøb kun den mængde mad, du har brug for.




2. I køkkenet: Tilbered kun den mængde mad, du/I kan spise.


3. Efter et måltid: Hvis du alligevel lavede for meget mad, skal maden i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter.


Yderligere inspiration til dig
En række forhold vil kunne hjælpe dig i de tre situationer:

Væn dig til at gennemtænke din indkøb og behov, INDEN du køber ind, så du undgår impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.

Når du køber mad ind: Køb kun dét du har brug for og brug dét du har købt.

Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind og planlæg dine indkøb hjemmefra.

Køb ind med hovedet og ikke med maven.



  • Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne: Vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.
  • I supermarkedet: Når du alligevel skal bruge og spise maden samme dag, kan du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.
  • Tænk over portionsstørrelser inden du laver mad.
  • Har du købt for store mændger kød, brød, osv, kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.
  • Lav mad til flere dage - en hovedret kan blive til en forret dagen efter.
  • Skab et bedre overblik over hvad du spiser ved at lave en madplan.
  • Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud.
  • Opbevar maden rigtigt.
  • Hold orden i dit køleskab: de ældste fødevarer skal stå forrest.
  • Til en middag eller en buffet: Lad være med at stille al maden frem på bordet på een gang. Maden holder sig bedre og længere, når den opbevares i køleskabet. Der er for eks. ingen grund til at stille den hele ost frem, hvis man kan nøjes med den halve - man kan altid tage den anden halvdel på bordet senere hen.
  • Hvert år ved høsttiden går der desværre tonsvis af frugt til spilde, fordi ejerne ikke plukker eller opsamler dem. Vi opfordrer danske haveejere til at plukke og forære eller sælge overskydende frugt, så det ikke går til spilde.Fødevarestyrelsen oplyser at det er tilladt at sælge overskydende frugt. Ifølge Landbrug & Fødevarer produceres der årligt omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i vores private haver - og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde.



I køkkenet skal du blive bedre til at planlægge - INDEN madlavningen. Gennemtænk hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser. Tænk over, om du ALTID laver for meget spaghetti, ris og kartofler, osv. Og lav så mindre.




Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold.

Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.








Kommentarer

  1. Tusinde tak fordi du spreder ordet, Karen :)

    Der er lige kommet billederfra vores event på Rådhuspladsen, Sammen Mod Madspild. Se lige her :

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.680245288666017.1073741842.122249844465567&type=3

    KH
    Selina

    SvarSlet
  2. Hej Selina. Det er rigtig gode billeder. Jeg er blot ked af at jeg ikke deltog i arrangementet. Men jeg komme stærkt tilbage.

    Kh
    Karen

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har også savnet dig! Kunne du ikke der i fredags?

      Ingen stress, vi ses en anden god gang - det er ikke sidste gang vi laver events ;)

      KH
      Selina

      Slet
  3. Hej Selina. Jeg var lige sent nok ude, desværre.. I siger bare til, så tager jeg en fridag..

    Kh
    Karen

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Indstilling af ur på mit SMEG gaskomfur

Smagsfuld spansk kylling med appelsin

Tun carpaccio - verdens bedste forret